ההשפעות הפיזיולוגיות הקשורות בהימצאות בגבהים הן מורכבות וטרם פוענחו במלואן. אך ניתן לומר במילים פשוטות שכאשר גוף האדם נמצא בסביבה שאינה מספקת לו מספיק חמצן מהאוויר אותו הוא מקבל עלול להיווצר בו קושי.
החדשות הטובות הן שרוב בני האדם יתאימו עצמם עם הזמן ויתרגלו להימצאות בסביבת גבהים. תהליך זה דורש זמן ובאמצעות שמירה על מספר כללים בסיסיים ניתן לנהל את השינויים הללו בהצלחה.
כאשר גוף האדם נמצא במצב של אי אספקת חמצן, עלולים להרגיש אי נוחות פיזית, שיכולה להתפתח למצבים מסכני חיים במידה ולא מקבלים טיפול רפואי.
חשוב לציין שקצב ההתאקלמות בגובה אינה קשורה לרמת הכושר הגופני. בריאות פיזית תקינה ואימונים עם דגש על סיבולת לב ריאה לב עשויים לעזור בהתמודדות עם חלק מהשפעות הגובה אך הם לא יכולים לעזור בקצב ההתאקלמות. כמו כן, התאקלמות בקצב מסוים בעבר, אינה מבטיחה את אותו קצב התאקלמות בעתיד. בהמשך נציג את הדרכים שבאמצעותן תוכלו להתאקלם בבטחה.
עולים בהדרגה
הכלל הבסיסי הוא שהחל מגובה 3,000 מטרים מעל פני הים, הלינה צריכה להיות במקום שאינו עולה על 300 מטרים ממקום הלינה הקודם. לעתים, בשל מגבלות השטח, יהיה נדרש לחרוג מכלל זה, אך עלייה לגובה רב יותר וירידה חזרה עשויה להקל על כך.
מטפסים גבוה, ישנים נמוך
בכל יום שעובר, יש לישון בגובה נמוך יותר מהגובה אליו טיפסנו ביום הקודם. באופן הזה, הגוף שלנו ייחשף לגובה, אך יתאושש וינוח בגובה נמוך יותר.
שומרים על קצב הליכה מדוד
לא צריך למהר! קחו את הזמן ושמרו על קצב הליכה אחיד ומדוד. בחלק מהימים מרחקי ההליכה יהיו רבים ולשם כך שעות רבות מוקצות לאותו יום הליכה. כשתגיעו למקום הלינה הבא הקפידו על מנוחה גם במידה ואינכם עייפים.
אוכלים טוב
בגבהים, ייתכן ותחושו בתיאבון מופחת. עם זאת, חשוב לצרוך מספיק קלוריות ומזון כדי לספק לגוף אנרגיה. כמות הקלוריות ששורפים במהלך ההליכות הרבות עשויה להיות גבוהה מהרגיל, ולכן יש להזין את הגוף בהתאם. כדאי להצטייד לדרך גם בחטיפים טעימים.
שותים מספיק
האוויר הדליל, המאמץ הפיזי וההשפעות הפיזיולוגיות של הגובה עשויים לגרום במקרים רבים להתייבשות קלה וכתוצאה מכך לאי נוחות פיזית וכאבי ראש. יש להקפיד על לבוש מתאים ועל שתיית שלושה ליטרים של מים ביום. שתיית מים רבים יכולה להיות לעתים משעממת, ולשם כך ניתן להיעזר באבקות טעם למיניהן. מומלץ להצטייד מראש גם בשקיות של אלקטרוליטים למקרה הצורך.
התחילו להופיע סימפטומים? אל תמשיכו לעלות
במידה ומתפתחים תסמינים של מחלת גבהים, חשובה לתקשר זאת למדריך הקבוצה. לעתים, מנוחה בגובה זה תסייע בהפחתת התסמינים ותאפשר את המשך העלייה בגובה. במידה והתסמינים ממשיכים, יש להמשיך במנוחה ואף לרדת בגובה.
תרופות
ישנן תרופות מסוימות שיכולות להקל על ההתאקלמות בגבהים. תרופה פופולרית מאוד הינה דיאמוקס (Acetazolamide). התרופה דורשת מרשם רופא ולכן יש להתייעץ עם הרופא שלכם לפני כל שימוש בה.
מה קורה בגוף במהלך ההתאקלמות?
בדרך כלל, כאשר אספקת החמצן יורדת – הגוף יגיב בהתאם. תהליך זה נקרא התאקלמות. בהתאם לפיזיולוגיה של הגוף, תהליך ההתאקלמות יתרחש בקצבים שונים ובדרגות שונות. מדובר בתהליך שאורך מספר ימים עד כמה שבועות.
תגובה טבעית להימצאות בגובה היא נשימה עמוקה ומהירה – שמטרתה להכניס יותר אוויר לריאות. במנוחה ובשעות הלילה, תגובה זו היא פחות אפקטיבית.
כמו כן, במהלך ההתאקלמות מתרחשים בגוף שינויים בתרכובת הדם ובאיזון הנוזלים. הכליות מפרישות יותר נוזל, שבתורו גורם לגידול בכדוריות דם אדומות שתפקידן להוביל את החמצן בדם. לכן, הוצאת הנוזלים מהגוף באמצעות שתן, תהיה בתדירות גבוהה יותר.
מה מרגישים?
ההשפעות על הגוף והפעילות תהיינה ברורות לרוב האנשים. תחילה עשוי להופיע קוצר בנשימה ואף מחסור בתושת רעב.
רבים יחוו מחלת גבהים קלה (Mild AMS) שלעתים תרגיש כמו חמרמורת קלה ואלו התסמינים הנפוצים:
-
אובדן תיאבון/בחילה/הקאה
-
עייפות וחוסר אנרגיה
-
כאב ראש או תחושת סחרחורת
-
קושי להירדם
עליכם להיות במודעות לתחושות הגוף שלכם ולכן במידה ומופיעים סימפטומים כלשהם, חשוב מאוד ליידע את המדריך של הקבוצה כדי לתכנן את המשך/הפסקת הטרק.
מתכננים טרק לנפאל? אנחנו כאן כדי לסייע לכם במציאת הטרק המתאים ביותר.